Wat is AMP met een bliksem icoontje in de Google zoekresultaten?
Het is je misschien al opgevallen. Bij het zoeken in Google staat er soms een bliksem icoontje onder het zoekresultaat met de vermelding ‘AMP’.
Wat is het?
AMP staat voor Accelerated Mobile Pages, vrij vertaald versnelde mobiele pagina’s. Het is een initiatief van enkele bedrijven waaronder Google om websites sneller te laten laden op mobiele toestellen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de laadtijd van een website erg bepalend is voor het bezoekersaantal. Iedereen heeft ongetwijfeld al eens een website weggeklikt enkel en alleen omdat de pagina wat langer moest laden dan je gewend bent.
Zo interessant was het nu ook weer niet.
…hoor ik je denken. Met AMP kunnen website bouwers pagina’s maken die bijna instant geladen en weergegeven worden op de smartphone of tablet van de bezoeker.

AMP websites herken je in Google aan het bliksem icoontje en op de website zelf aan de extra balk bovenaan. Merk op dat de URL in de adresbalk op Google.be blijft staan.
Hoe werkt het?
Om een website te maken heb je kennis van verschillende computertalen nodig. Binnen deze talen zijn er vervolgens ontelbare mogelijkheden en combinaties om je website te schrijven. Echter bij AMP wordt deze set van mogelijkheden beperkt. Alles wordt in werking gesteld met het oog op de snelheid. Bepaalde functionaliteiten die een zware impact hebben op de laadtijd (bv. JavaScript) worden dus geweigerd, maar kunnen dan vaak wel op een andere manier opgelost worden binnen de mogelijkheden van AMP.
Bovendien wordt er ook gebruik gemaakt van een cache. Dit is een soort tijdelijke ruimte waar je websitebestanden in opgeslagen worden. Aangezien Google deze kopie van je website op zijn eigen servers opslaat zal je website opnieuw sneller geladen kunnen worden.
Hoe activeer ik het?
Jammer genoeg kun je AMP niet activeren met één druk op de knop. Heb je een ‘gewone’ website? Dan kun je best een webdesigner inschakelen om een AMP versie van je website te maken. Heb je een WordPress website? Dan kun je AMP versies maken van je bestaande en toekomstige pagina’s via een plugin.
De AMP plugin van Automattic heeft dit lange tijd goed gedaan maar deze raad ik tegenwoordig niet meer aan, voornamelijk omdat de makers geen ondersteuning meer bieden bij problemen. De plugin AMP for WP van de broers Kaludi is een beter alternatief. Zij maakten een uitbreiding op de plugin van Automattic met heel wat extra opties en bieden wel nog ondersteuning. Hiervoor is enige ervaring met WordPress en het installeren van plugins vereist.
Waarom gebruik ik het niet (meer)?
Een aantal redenen:
- Bij het testen van AMP en de beschikbare WordPress plugins kon ik me niet van de indruk ontdoen dat je een stukje van de controle verliest. Je stopt al je tijd en energie in het maken van een website die zich aanpast aan alle schermgroottes en met allerlei functionaliteiten, om dan voor AMP een volledig nieuwe en gestripte versie te maken…
- Het ganse doel van responsive design (het maken van een website die zich aanpast aan de verschillende schermgroottes) was om geen aparte versies meer te moeten maken van je website voor mobiel, tablet en desktop maar nog slechts één versie. AMP doet dit een beetje teniet aangezien je een volledig nieuwe, extra versie er bovenop moet onderhouden en aanpassen bij elke wijziging aan je website. Tenzij je je website van bij de start al énkel AMP maakt natuurlijk.
- Je website pagina’s worden in de cache van Google gedropt en daarna amper nog vernieuwd eens ze er in zitten. Zolang je de gecachte pagina niet manueel vernieuwt bij Google kan het dus dagen duren vooraleer een aanpassing zichtbaar is voor mobiele gebruikers.
- Ten slotte zegt Google AMP momenteel (nog) niet als factor te gebruiken bij de ranking van de zoekresultaten, ook niet onbelangrijk. Echter de laadtijd van je website is sowieso wél een belangrijke factor. Bekijk dit artikel om te weten te komen hoe je je eigen WordPress website sneller kunt maken.
En stel dat je plots beslist om te stoppen met AMP, dan beginnen de problemen pas. Ondertussen werden de AMP pagina’s geïndexeerd door Google en komen ze in de zoekresultaten te staan. Maar wanneer er iemand zo’n pagina vervolgens probeert te bezoeken, komt er een foutmelding. In dit geval heb je zowel de pagina als het zoekresultaat niet meer zelf in de hand en wordt het dus moeilijk om deze situatie op te lossen (hier ga ik verder niet op in omdat het anders te technisch wordt, maar contacteer me gerust indien je in deze situatie zit).
Conclusie
Hoewel AMP op zich een goed doel heeft namelijk websites sneller maken voor bezoekers, zijn er voor website eigenaars toch een aantal overwegingen om in acht te nemen.
Voor pagina’s met bijvoorbeeld nieuwsartikelen of recepten waarbij bezoekers zo snel als mogelijk een antwoord willen vinden en de pagina terug willen verlaten, zie ik het grootste nut. Echter wanneer je een maximale betrokkenheid wilt van je bezoekers voor wat je vertelt of verkoopt zou ik het bij een niet-AMP website houden.
Uiteindelijk besliste ik persoonlijk om terug van de ‘AMP trein’ te stappen en gewoon zelf alle mogelijke snelheidsverbeteringen door te voeren, zonder in te boeten op functionaliteit en controle.
Meer info? Check ampproject.org
Plaats een Reactie
Vragen, bedenkingen, feedback?(uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd)